Blog

Zoznam povolených potravín: UPDATE

27.05.2012 09:48
  Toto je zoznam potravín, ktoré používam vo svojej diéte a ktoré mi nespôsobujú takmer žiadne príznaky, pokiaľ sú užívané v správnej miere. Vyzdvihnúť chcem jednoznačne konzumáciu zeleniny a ovocia, pretože sa mi osvedčili jednak ako najvýživnejšie, ale aj najchutnejšie...

Obmeny májového rizota

27.05.2012 09:37
Potrebujeme: ryža natural quinoa mrkva mrazená kukurica pór cukina maslo repkový olej voda   Príprava: Zoberieme pohárik /štandardná veľkosť/ a do polovice ho naplníme mixom quinoy a ryže. Na dno hrnca zohrejeme trošku repkového oleja a mierne opražíme prepláchnutú...

Prvá pomoc v prípade nahromadenia príznakov

27.05.2012 09:29
  Ak ste sa ocitli na hrane svojich limitov zvládania symptómov, tu je niekoľko rád, ako sa dostať zo situácie.   Rada #1: Treba si určiťe zobrať nejaký tráviaci enzým, ktorý urýchli proces trávenia potravín, ktoré narobili škodu. Odporúča sa antihistaminikum na zmiernenie...

Májový teplostudený šalát

04.05.2012 14:54
Potrebujeme: cukina špargľa reďkovka paprika trošičku bieleho jogurtu alebo cottage cheesu podľa tolerancie maslo   Príprava: Očistme špargľu a varíme vo vode asi 4 minúty. V panvici na masle opražíme cukinu (môže byť aj podusená vo vode). Potom nakrájame reďkovku, papriku...

Májové svieže rizoto

04.05.2012 14:47
Potrebujeme: 1/2 pohárika ryže natural  1 a 1/4 pohárika vody 1 hrubá mrkva 3-4 tyčinky špargle mrazená kukurica maslo (nemusí byť)   Príprava: Na dne hrnca roztopíme maslo, mierne opražíme ryžu a zalejeme vodou. Varíme a po 10 min. pridáme mrkvu nakrájanú na malé...

Šalátová mňamy idea

25.01.2012 19:22
Potrebujete: cvikla jablko mrkva citrónová šťava (voliteľné) med (voliteľné) Nastrúhate mrkva škrabkou na plátky podobné cestovinám a podobne to urobíte aj s cviklou. Tieto dve suroviny uvaríte do mäkka. V prípade, že máte chuť na surový šalát, nastrúhate mrkvu a cviklu na menšie...

Hygiena a HIT

25.01.2012 19:04
Hygiena je jeden z mnoha dôležitých faktorov, ktoré prispievajú k zlepšeniu, alebo naopak, k zhoršeniu HIT. Kuchyňa, ako naše hlavné pôsobisko, by mala byť neustále čistá v každom jednom kúte, počnúc dresom, kuchynskou linkou a končiac chladničkou a ďaľšími miestami uskladnenia potravín....

Zapekaná mrkva s cukinou

25.01.2012 18:58
Ingrediencie: cukina mrkva cibuľa cesnak zemiaky oliv. olej citrónová sťava rozmarín, mäta Postup:  Na dno zapekacej mise nalejeme adekvátne množstvo oleja (ani nie príliš málo, ani nie veľa). Mrkvu, nakrájanú na krúžky pridáme s menšími kúskami zemiakov, zamiešame, a na...

Kombinácie ovocných a zeleninových štiav

22.01.2012 17:07
Ak máte odsťavovač...tak jednoduchý spôsob, ako zaplniť "nutričnú medzeru" a zabiť čo najmenej času je odšťaviť si ovocie a zeleninu. cvikla + jablko + mrkva jablko + mrkva + hruška jablko + čučoriedky hruška + zeler + jablko jablko + hruška + čo najviac zelených listov melón s...

Cviklová nátierka

22.01.2012 17:03
Potrebujeme: jedna menšia cvikla jeden zemiak dva strúčiky cesnaku alebo malú cibuľu soľ petžrlenovú vňať ricotta cheese a špaldovú placku (recept o špaldovom chlebe v starších článkoch)   Cviklu aj zemiak samostatne uvaríme a necháme vychladnúť. Zatiaľ spravíme zopár...

Diskusná téma: Blog

Dátum 03.06.2012

Vložil Lucie

Titulok jídelníček

Odpovedať

Tak to je přesné nyní ten nový- update jídelníček - přesně odpovídá mému :-) jen občas v malém množství používám ovesné vločky. Jinak běžně používám bílou pšeničnou mouku a běžně řepkový olej ještě se prý prodává rýžový, ale nemám vyzkoušený. Mám dotaz na mandle a co smažená vejce k tomu jsem se neodvážila.zatím díky L

Dátum 13.05.2012

Vložil Lucie

Titulok Jídlo

Odpovedať

mám dotaz hlávkový salát se může? a ředkev též? a nemáte ještě nějaké recepty bez mléčných výrobků? byla mi k tomu zjištěna alergie na mléko. Díky

Dátum 08.03.2012

Vložil Anna

Titulok recepty

Odpovedať

Patrím medzi Vás a prikladám zoznam mojich jedál a recepty:
Moje jedlá:
Raňajky: kaša z ovsených vločiek a mlieka, s medom a jablkom, vícezrnné chlebíčky ( ryža, ovos,žito,špalda,pšenica,kukurica )+ syr cottage, môj špaldový chlieb+ jablko, praženica+môj chlieb,

Polievky: hrášok+mrkva+petržlen+celer, zemiaky+brokolica+mrkva, zemiakovobrokolicová, zemiaková s cesnakom,

Hlavné jedlo:
zapečená brokolica so zemiakmi a vajíčkom+šalát (čínska kapusta, cibuľa,kukurica,olej z tekvicových sem.),
zemiaky s cestovinou z tvrdej pšenice+oškvarky= granadír,
biokolienka+mak,
špaldové cestoviny z tvrdej pšenice s praženicou,
môj špaldový chlieb+ cottage + melta, ,
opekané zemiaky+brokolica+volské oko,
opekané zemiaky+brokolica+syr cottage+ kukurica,
špagety z tvrdej pšenice+cottage,
roztlačené varené zemiaky s maslom a pažítkou+syr cottage,

Sladké jedlá: piškót zo špaldovej múky

Ovocie: jablko, hruška, hrozno
Nápoje: prevarená voda, melta,

Recepty: Špaldový chlieb:
375 g hladkej špaldovej múky, 1 prášok do pečiva, 125 g ovsených vločiek, sezamové a ľanové semienka, 1 lyžička soli, 1 lyžička jedlej sódy, 300 ml mlieka, 1 lyžica medu.
Múku s práškom do pečiva, vločkami, semienkami, soľou a sódou zmiešame. Pridáme mlieko a med a vypracujeme vláčne cesto. Vytvarujeme podlhovastý bochník a dáme na vymastený plech. Pečieme v predhriatej rúre 20 minút pri teplote 220oC a ešte 25 až 30 minút dopekáme pri 200oC. Upečený potrieme vodou.
Špaldový piškót:
5 vajec,160 g kryštál.cukru, 5 lyžíc teplej vody, 1 dcl oleja, 250 g hladkej špaldovej múky, 1 prášok do pečiva.
Vajcia s cukrom vyšľaháme do penista a postupne vmiešame ostatné zložky. Vylejeme na vymastený a polohrubou múkou vysypaný plech. Pečieme na 160-180oC asi 25 minút.
Dobrú chuť.

Dátum 25.05.2012

Vložil Lucie

Titulok Re:recepty

Odpovedať

mám dotaz uvedené recepty se dají udělat a sníst aniž bych si vzala Daosin? v čechách není a nebo je ale ne ofiko a dost drahy. Díky za odpověď

Dátum 19.09.2012

Vložil piškot

Titulok Re:Re:recepty

Odpovedať

áno recepty sa daju konzumovať aj bez užitia daosinu,ale musis sama vediet akú nízku hodnotu enýzmu máš,napríklad u mna je to zložitejsie pretože ja mám extremne nízku hodnotu enzýmu a preto musím užívať daosin aj pri konzumácií povolených jedál, a tie normlne chuťovky s nimi som sa už rozlúcila.Stacilo mi dva víkendy na pohotovosti a hned si rozmyslím či som hladná:(

Dátum 28.12.2012

Vložil Nana

Titulok Re:Re:Re:recepty

Odpovedať

A aká je prosím tvoja hodnota DAO? Lebo ja som mala 3 a neviem či to už patrí medzi nízku alebo ešte takú nie tragickú.. Ďakujem

Dátum 28.12.2012

Vložil Nana

Titulok Re:Re:Re:Re:recepty

Odpovedať

Presnejšie mám vo výsledkoch ze mám hodnotu 3 a normal je na 10...

Dátum 27.02.2013

Vložil Nada

Titulok Re:Re:Re:Re:Re:recepty

Odpovedať

môj syn -14ročný má hodnotu 4,17 a to je dosť málo, a problémy- hnačk, kŕče má riadne a tiež bojujeme s tým, čo môže jesť a čo nie, napr. prehlnalo ho aj po ovsených vločkách...

Dátum 24.06.2014

Vložil Nika

Titulok hodnota DAO

Odpovedať

Dnes som sa tiež dozvedela, že mám HIT a moja hodnota DAO je iba 2.2, pričom nemám až také výrazné problémy (podľa mňa :D ) Ale mám astmu, každú jar alergické príznaky, problémy s trávením (nadúvanie, pocit ťažoby po zjedení určitých jedál, zápcha...)