Hygiena a HIT

25.01.2012 19:04

Hygiena je jeden z mnoha dôležitých faktorov, ktoré prispievajú k zlepšeniu, alebo naopak, k zhoršeniu HIT.

Kuchyňa, ako naše hlavné pôsobisko, by mala byť neustále čistá v každom jednom kúte, počnúc dresom, kuchynskou linkou a končiac chladničkou a ďaľšími miestami uskladnenia potravín. Chladničku treba vyumývať tak, že bude žiariť aj cez zatvorené dvere a každá škárka musí byť čistá tak, aby sa zlakľa aj najtrúfalejšia baktéria.

V čom je problém?? 

Problém je v tom, že pre nedostatočnej hygiene sa prirodzene rozmnožujú baktérie, ktoré urýchľujú rozklad čerstvých potravín, ktoré sú vystavené ich pôsobeniu.

To znamená, že všetky možné potraviny, ktoré sa môžu ľahko pokaziť (napr. maslo), treba uskladniť tak, aby boli dokonalo uzavreté a izolované od okolia. Jedine tak si užijete vaše potraviny dlho čerstvé a teda pre nás HITných* stráviteľné.

Samozrejme toto platí nielen pre vašu domácnosť. Dobre zvážte, kde sa stravujete - či už v jedálni, reštaurácii, bufete alebo u nejakého priateľa. Treba brať do uváhy aké sú hygienické podmienky daného stravovacieho zariadenia. Pre ľudí čerstvo diagnostikovaných vrelo odporúčam vyhýbať sa reštauráciam aspoň rok, aj dva.

Takže pozor na to!

*histamínovo intolerantných ak to niekomu nedošlo :D

Späť