Blog

Zoznam povolených potravín: UPDATE

27.05.2012 09:48
  Toto je zoznam potravín, ktoré používam vo svojej diéte a ktoré mi nespôsobujú takmer žiadne príznaky, pokiaľ sú užívané v správnej miere. Vyzdvihnúť chcem jednoznačne konzumáciu zeleniny a ovocia, pretože sa mi osvedčili jednak ako najvýživnejšie, ale aj najchutnejšie...

Obmeny májového rizota

27.05.2012 09:37
Potrebujeme: ryža natural quinoa mrkva mrazená kukurica pór cukina maslo repkový olej voda   Príprava: Zoberieme pohárik /štandardná veľkosť/ a do polovice ho naplníme mixom quinoy a ryže. Na dno hrnca zohrejeme trošku repkového oleja a mierne opražíme prepláchnutú...

Prvá pomoc v prípade nahromadenia príznakov

27.05.2012 09:29
  Ak ste sa ocitli na hrane svojich limitov zvládania symptómov, tu je niekoľko rád, ako sa dostať zo situácie.   Rada #1: Treba si určiťe zobrať nejaký tráviaci enzým, ktorý urýchli proces trávenia potravín, ktoré narobili škodu. Odporúča sa antihistaminikum na zmiernenie...

Májový teplostudený šalát

04.05.2012 14:54
Potrebujeme: cukina špargľa reďkovka paprika trošičku bieleho jogurtu alebo cottage cheesu podľa tolerancie maslo   Príprava: Očistme špargľu a varíme vo vode asi 4 minúty. V panvici na masle opražíme cukinu (môže byť aj podusená vo vode). Potom nakrájame reďkovku, papriku...

Májové svieže rizoto

04.05.2012 14:47
Potrebujeme: 1/2 pohárika ryže natural  1 a 1/4 pohárika vody 1 hrubá mrkva 3-4 tyčinky špargle mrazená kukurica maslo (nemusí byť)   Príprava: Na dne hrnca roztopíme maslo, mierne opražíme ryžu a zalejeme vodou. Varíme a po 10 min. pridáme mrkvu nakrájanú na malé...

Šalátová mňamy idea

25.01.2012 19:22
Potrebujete: cvikla jablko mrkva citrónová šťava (voliteľné) med (voliteľné) Nastrúhate mrkva škrabkou na plátky podobné cestovinám a podobne to urobíte aj s cviklou. Tieto dve suroviny uvaríte do mäkka. V prípade, že máte chuť na surový šalát, nastrúhate mrkvu a cviklu na menšie...

Hygiena a HIT

25.01.2012 19:04
Hygiena je jeden z mnoha dôležitých faktorov, ktoré prispievajú k zlepšeniu, alebo naopak, k zhoršeniu HIT. Kuchyňa, ako naše hlavné pôsobisko, by mala byť neustále čistá v každom jednom kúte, počnúc dresom, kuchynskou linkou a končiac chladničkou a ďaľšími miestami uskladnenia potravín....

Zapekaná mrkva s cukinou

25.01.2012 18:58
Ingrediencie: cukina mrkva cibuľa cesnak zemiaky oliv. olej citrónová sťava rozmarín, mäta Postup:  Na dno zapekacej mise nalejeme adekvátne množstvo oleja (ani nie príliš málo, ani nie veľa). Mrkvu, nakrájanú na krúžky pridáme s menšími kúskami zemiakov, zamiešame, a na...

Kombinácie ovocných a zeleninových štiav

22.01.2012 17:07
Ak máte odsťavovač...tak jednoduchý spôsob, ako zaplniť "nutričnú medzeru" a zabiť čo najmenej času je odšťaviť si ovocie a zeleninu. cvikla + jablko + mrkva jablko + mrkva + hruška jablko + čučoriedky hruška + zeler + jablko jablko + hruška + čo najviac zelených listov melón s...

Cviklová nátierka

22.01.2012 17:03
Potrebujeme: jedna menšia cvikla jeden zemiak dva strúčiky cesnaku alebo malú cibuľu soľ petžrlenovú vňať ricotta cheese a špaldovú placku (recept o špaldovom chlebe v starších článkoch)   Cviklu aj zemiak samostatne uvaríme a necháme vychladnúť. Zatiaľ spravíme zopár...

Diskusná téma: Blog

Dátum 06.06.2014

Vložil Bobo

Titulok HIT, celiakia

Odpovedať

Viete mi poradiť, čo mám jesť pri HIT, celiakii a zistenou alergiou na kvasnice?

Ďakujem pekne

Dátum 27.03.2014

Vložil Julia

Titulok Rucola

Odpovedať

Ahojte myslite ze budem moct si dat rucolu? ci nie? lebo akurat mi rastie v zahrade:-) a len pred tyzdnom som sa dozvedela o mojej dg Dakujem

Dátum 23.02.2014

Vložil anka

Titulok sójová múka

Odpovedať

Chcem sa opýtať na sójovú múku. Keďže mám zároveň aj bezlepkovú diétu, používam bezlepkové múky. V zozname vysoko-histamínových potravín sú aj sójové bôby. Znamená to, že mám sa vyvarovať aj sójovej múke? Ďakujem za odpoveď.

Dátum 05.02.2014

Vložil Viki

Titulok Čo jesť?

Odpovedať

Ahojte!
Čo jesť, keď mám HIT ak tomu ako "bonus" celiakiu, laktózovú intoleranciu a alergiu na sóju?

Dátum 14.01.2014

Vložil luciannna

Titulok ako je to s chlebom?

Odpovedať

Dobrý deň!
Chcem sa spýtať, že aký chclieb pri HIT konzumujete,kedze je napisane,ze ten klasický sa asi nemoze....dakujem :)

Dátum 17.01.2014

Vložil Mária

Titulok Re:ako je to s chlebom?

Odpovedať

Dobrý deň, ja si kupujem knockebroty v biopotravinách alebo ryžové chlebíky...ale chlieb sa da upiecť aj bez droždia, napr. so sodou bikarbonou...pretože pri HIT nie je zakázaný samotný chlieb, ale pečivo, koláče, ktoré obsahujú droždie...

Dátum 22.11.2013

Vložil Alexandra

Titulok HIT a rosacea

Odpovedať

Dobry den vsetkym!! Teda,velmi prekvapena som,ze existuje diagnoza,ktora trapi mnohych ludi okolo mna a cezto vsetko som o nej este nepocula.. Vedela som doteraz,ze mam potravinovu intoleranciu na urcite potraviny,ale aj po vysadeni a striktneho obmedzenia v jedalnom listku sa aj tak objavili priznaky ako nahle krce po jedle (do 1,5 hod.) a prudke hnacky,napinanie na zvracanie,svrbenie na brade a sanke,zihlavka ... A rosacea,ktoru mam vdaka laseru pod kontrolou.. Ale,ktora vlastne mozno uplne odide zo zivota,ak sa diagnostikuje histaminova intolerancia. Som vegetarianka,zdravo sa stravujem,som aktivny clovek s BMI 18,2. Budem musiet navstivit doktorku a zacat pekne od znova. Dakujem za informacie a hlavne vsetkym prajem (nam) skore uzdravenie!!!

Dátum 27.06.2013

Vložil Mamina

Titulok pre deti

Odpovedať

Rada by som sa podelila o svoje skusenosti z kuchyne, alebo potravinami ako takymi. Tiez mame zoznam zakazanych a povolenych potravin na chladnicke a uz sa do nho ani nepozeram. Myslim si, ze pre ludi s HIT by v prvom rade mali ZAKAZAT OBCHODY!!! To, ze sme detom prestali kupovat mandarinky a banany, ale nadopovane jablka vsetkymi chemikaliami aby nezhnily nam velmi nepomohlo. A to sa tyka vsetkych potravin... Za moje deti s HIT ale aj za celu rodinu mozem len odporucit toto: 1, budte otravni: pytajte sa, kto Vam co moze vychovat na dvore. Hydinu, prasiatko(najlepsie mangalice), domace vajicka, chytit rybu atd... My vsetkym, co su ochotni nam pomoct kupujeme a pestujeme krmivo pre tieto zvery a tym viem, ako su vychovane. Sami si ich chodime zabijat, aby boli co najcerstvejsie. 2, Zozente si zahradu a pestujte. Vsetko!!! Moje deti si mozu konecne pochutit aj na malinach a jahodach(samozrejme s mierou). Kupovane jablko im vzdy pritazi...3, najdite recepty po prababke. My si zavarame vsetko sami. Robime si dzemy, sirupy, dokonca aj pašteky. 4, Zahodte mikrovlnku. Kedze mate jest cerstvo pripravene jedlo, nemate co zohrievat...5, nekupujte si parfemovanu kozmetiku. Detstke mydlo vas tiez umyje a obycajna nivea premasti... Pri pracich praskoch tiez opatrne. Persil sice krasne vyperie pradlo, ale aj vyzerie pokozku... Aspon na tychto 5 zasad pomaha prezit niekedy doslova zo dna na den. Po troch rokoch, co takto fungujeme su deti silnejsie, pekne priberaju a maju chut jest, maju cistejsiu kozu a hlavne nepouzivame inhalatory, kortikoidy a steroidy. Kazdy rok sa tesim na to, ako ochutnaju nejake nove ovocie, alebo zeleninu a ak potom nepresedia tyzden na wc doslova oslavujeme:-)

Dátum 20.06.2013

Vložil Šiška

Titulok pár otázek

Odpovedať

Dobrý den, děkuji také jako mnozí za tyto stránky. Mám s největší pravděpodobností také HIT. Snažím se vytvořit si nový jídelníček, ale jde mi to velmi ztuha. Zatím mi připadá velmi chudý, protože spousta potravin, které jsem běžně používala, jsou najednou pro mě závadné. Také jsem narazila na rozporuplné informace, co je a co není vhodné. Můžete mi poradit?
Chtěla bych se zeptat na následující potraviny: meloun vodní, meloun žlutý, pohanka, banány, hovězí a vepřové maso. Zařazujete je do svého jídelníčku? Proč používat spíš špaldovou mouku místo obyčejné pšeničné? A proč se sýrem Cottage opatrně ( myslela jsem, že patří mezi čerstvé a nezrající sýry )? A čím okyselit jídlo, když bych neměla jíst citron ani ocet?
Mám pocit, že bych si měla vařit sama a v podstatě každý den čerstvé jídlo. Jak to zvládáte časově?
Děkuji za jakékoliv zkušenosti a nebo mě můžete odkázat, kde si odpověď na podobnou otázku můžu najít.
pěkné dny!
Šiška

Dátum 04.06.2013

Vložil Oľga

Titulok Pozdrav

Odpovedať

chcem sa poďakovať tomu, kto pomohol vzniku tejto stránky, určite hlavne za pozitívny pohľad na vec, veľa vysvetlujúcich komentárov a odporúčaní.
Mám HIT, v podstate som si to zistila sama a pátraním som sa dostala až k Vašim informáciám. Najviac sa mi páči veta "sme vyvolení"...
asi to tak bude, vo svojom živote mám stále dojem, že sem nepatrím resp. alebo som ten posol, čo má ukázať ľuďom veci v inom uhle pohľadu.
Tým nemyslím len stravovanie ale celý životný štýl.
Najviac mi je ľúto, že sa intolerancia diagnostikuje veľmi obtiažne, väčšinou neskoro takže
degeneratívne zmeny na tele sú už nezvratné. Vnímam to v našej rodine...
Ja mám ešte jeden problém, nespavosť...telo sa nemá kedy zregenerovať. Kupodivu som zdravá ako repa, žiadna chrípka, nádcha,
len potrat, predčasný pôrod,"len" bolesti hlavy celý život a degenerácia platničiek...ha, ha. Ale som v pohode.
Dá sa s tým žiť, treba mať veľa pozitívnej energie a nebyť pesimista...

Pri problémoch s HIT malá rada, jesť menšie dávky jedla a radšej častejšie, aby telo nebolo tak veľmi zaťažené.
Veľa, veľa pohybu v prírode, tá lieči sama.

Ešte raz, ďakujem za všetky príspevky!
Prajem všetko dobré a veľa energie.